Stel je voor: jij en je partner hebben besloten te scheiden. Jullie hebben redelijk in beeld wat er geregeld moet worden. Of toch niet? Waar begin je? Er komt zoveel bij kijken: zorg en omgang met de kinderen, wie blijft er in de woning, verkoop of uitkoop van het huis, pensioenverevening, verdeling van het vermogen, alimentatie, en dan zijn er natuurlijk de emoties!
Emoties en vaak ook oud zeer kunnen een constructief gesprek flink in de weg staan. Hier kan ik als mediator een belangrijke rol spelen: ik begeleid het gesprek en creëer een veilige omgeving waarin jullie open kunnen communiceren. Op deze manier kan verdere escalatie van het conflict worden voorkomen en ontstaat er ruimte voor herstel en begrip. Het doel is om samen tot een afsluiting te komen die voor beide partijen acceptabel is, waarbij de kinderen duidelijkheid krijgen over de rol van beide ouders in de toekomst. Zo kunnen partners elkaar een nieuwe start gunnen, ondanks de moeilijke situatie.
Zelfs na de scheiding kunnen er nog vele momenten zijn waarop mediation behulpzaam is. Zeker wanneer er kinderen zijn, kan het nodig zijn om eenmalig of periodiek een mediation gesprek te voeren om de nieuwe levensfase van de kinderen of de ex-partner openlijk te bespreken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij veranderingen in het inkomen, de overgang van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs, ziekte, of als er een nieuwe partner in het leven komt. Mediation helpt om nieuwe afspraken te maken die passen bij de veranderende omstandigheden, zodat het welzijn van de kinderen en de relatie met de ex-partner gewaarborgd blijven.

Familiemediation
Familiemediation is ook nuttig bij samengestelde gezinnen, waar de integratie van nieuwe familieleden uitdagingen kan opleveren. Dit kan variëren van conflicten tussen stiefouders en kinderen, tot onenigheid over opvoeding en rolverdeling. Mediation zorgt ervoor dat alle perspectieven aan bod komen, zodat er gezamenlijk werkbare afspraken worden gemaakt. Daarnaast biedt mediation ook uitkomst bij conflicten over erfenissen na het overlijden van een familielid. Onopgeloste kwesties kunnen leiden tot escalatie, maar mediation helpt om dit op een respectvolle en eerlijke manier op te lossen.
Mijn aanpak als scheiding- en familiemediator
Mijn aanpak als mediator is gericht op rust, luistervaardigheid en professionaliteit. Ik creëer een veilige ruimte waarin iedereen zich gehoord voelt, stel de juiste vragen en werk samen met partijen om de onderliggende oorzaken van het conflict aan te pakken. Mediation verbetert niet alleen de communicatie, maar helpt ook om vertrouwen op te bouwen voor de toekomst, vooral als er kinderen of langdurige familierelaties bij betrokken zijn.